17/02/2023
Какво трябва да знаем при избора на бормашина?

Какво трябва да знаем при избора на бормашина?

Бормашината е полезен ръчен инструмент, който работи с електричество. Основна цел – пробиване на отвори във всякакви материали. Съвременните бормашини в по-голямата си част са направени универсални, свредлото може да се използва като миксер, отвертка, перфоратор и т.н. Бормашината, захранвана от мрежа от 220 волта, може да бъде професионална или домакинска. Домакински тип устройство не е предназначено за продължителна и продуктивна работа, трябва да им се дава "почивка" средно на всеки 15-20 минути.

При пробиване на различни твърди повърхности, които са направени от материали като бетон, тухла, черупчести скали, е необходима ударна бормашина. Ако нямате такава, тогава често възникват ситуации, когато не е възможно да се пробие бетон. Причината е проста – режещият ръб на свредлото не може да улови твърдите фракции без първо да бъде отрязан. Това означава, че свредлото просто ще се плъзга по материала, без да го повреди.

Видове бормашини според клас

Домакинските бормашини са предназначени за относително малки и нередовни натоварвания. Максималното време на работа всъщност е до 4 часа. Ограничението за еднократна непрекъсната работа е 15–25 минути, след което инструментът трябва да почива. Характеристиките на тези евтини бормашини са достатъчни, за да решат повечето от задачите на домашния майстор.

Полупрофесионални – малък клас инструменти, които могат да работят до 5 часа на ден. Често полупрофесионалните електрически бормашини имат някои от свойствата на професионалните модели. Основната им разлика от домакинските е металният корпус на скоростната кутия. Това подобрява отвеждането на генерираната по време на работа топлина и удължава живота на оборудването.

Професионалните се характеризират с мощен електродвигател, който издържа на високи натоварвания без прегряване. Пример за такъв инструмент е диамантена бормашина. Предназначени са за пробиване на отвори в бетонни основи и тавани. При решаване на ежедневни проблеми моделите от този клас не се използват.

Видове бормашини според предназначение

Бормашините са разделени на 4 основни типа според принципа на задачите, които могат да бъдат решени с тяхна помощ.

  • бормашина без чук се използва при пробиване на дърво, гипсокартон, метал или други относително меки материали. Инструментът без чук е най-добрият избор за малки ремонти у дома. Бормашината е подходяща за пробиване и завинтване на самонарезни винтове. В режим на пробиване инструментът работи на високи обороти и нисък въртящ момент, докато в режим на отвертка е обратното;
  • ударната бормашина се различава от неударната по това, че е подходяща за пробиване на отвори в твърди материали като бетон, камък или тухла. По този начин прилича на перфоратор. Възможностите на такъв инструмент са ограничени, например ударните модели не могат да издържат на постоянна интензивна работа с твърди и плътни материали. Ако използвате електрическа бормашина само за бетон или тухла, тя ще загуби точността на пробиване или просто ще се повреди. Ако имате нужда редовно да пробивате плътни и издръжливи материали, тогава от Аризона препоръчваме да закупите ударна бормашина вместо бормашина за бетон;
  • миксерът е предназначен за смесване на цимент, лепило за плочки и други разтвори. Електрическата строителна бормашина-миксер се отличава от останалите модели по това, че има специални дръжки на корпуса за удобен захват, като са включени и специални приставки;
  • ъгловата бормашина е специален инструмент, който се използва за работа на труднодостъпни места. Основната й характеристика е въртящ се вал, който не е успореден на тялото, а перпендикулярен. По правило ъгловите модели се характеризират с ниска мощност. 
×

Запишете се

За нашия абонамент!

Така ще получавате най-новите оферти, които предлагаме!