24/04/2023
Видове бормашини и тяхното приложение

Видове бормашини и тяхното приложение

Всеки майстор ще ви каже без съмнение, че бормашината е един от най-важните инструменти. Дори професионалните строители не спорят с това твърдение, които на пръв поглед не го използват, но в същото време много подобни машини се наричат така. Прототипите на съвременните бормашини са възникнали много отдавна. Аризона разкрива различните видове бормашини, тяхното приложение и как и защо да изберете най-подходящия модел за вас и вашите нужди.

 

Какво е бормашина и за какво се използва

 

Бормашината е популярен електрически инструмент, използван за да се направи дупка в твърди хоризонтални и вертикални повърхности. Намира широко приложение при ремонтни и довършителни работи, както и при дърводелски, стругарски и металообработващи работи. Ръчните механизми и са специализирани инструменти от механичен тип. Те могат да бъдат едноскоростни, които имат само овърдрайв, и двускоростни, за които потребителят може да избере да увеличи или намали скоростта на въртене

Днес бормашината е ергономичен инструмент, направен предимно във формата на револвер. Неговата електрическа верига включва преобразувател на тяга заедно с превключвател за стартиране, както и реостат, реверс и електродвигател. В конструкцията е включен и специален механизъм за свързване с шпиндела, върху вала е поставен патрон, който държи всякакви дюзи. В съвременните модификации на вала има „морзови конуси“, които са необходими за задържане.

Видове бормашини

 

Бормашините са различни: нискооборотни, големи, мощни, въздушни, прави, бензинови, редукторни и много други. Основната им разлика обаче е начинът на използване. Има домакински инструменти за домашна употреба, както и професионални. Разликата се свежда до характеристиките на работа. Не всеки се нуждае от бормашина за пробиване на дупки ден и нощ, в повечето домове инструментът събира прах някъде в гаража, докато не стане необходимо да се извършат дребни ремонти, например да се поправят вратите на кухненски шкаф или да се закачи картина на стена.

За това приложение се използват битови бормашини. Те имат по-малко мощност. Според техническите условия те не могат да се използват повече от 5 часа на ден, а работата трябва да се извършва по схемата 1 към 1, тоест работим 15-20 минути, след което правим почивка за същото време. Такива устройства използват доста опростени конструкции, не толкова здрави материали и доста слаби двигатели.

Професионалният инструмент се отличава с двигатели с много по-високи мощностни параметри, частите са изработени от устойчиви на износване материали, а самата бормашина е допълнена с многостепенна защита срещу вода и прах, както и срещу вибрации. Не мислете, че функционалността на домакинските инструменти е ограничена – това изобщо не е така. Обикновено такива устройства ви позволяват да пробивате и дори да усуквате, но професионалните модели просто се различават по тясната си специализация.

Домакинските бормашини се характеризират с доста добра ергономичност, имат ниско тегло, тъй като се използват двигатели с ниска мощност и няма метален корпус на скоростната кутия, а всички останали части са значително олекотени. Те често се използват от неопитни занаятчии, така че производителите се грижат да ограничат параметрите на мощността на продукта и да подобрят защитата им. 


 

×

Запишете се

За нашия абонамент!

Така ще получавате най-новите оферти, които предлагаме!