20/03/2023
5 съвета при избора на верижен трион

5 съвета при избора на верижен трион

Резачката е основен инструмент във вашия дом или селска къща. От време на време трябва да отрежете дърво, след това изсушени клони, да подготвите дърва за огрев и т.н. Ако обектът е малък, тогава можете да си купите електрически трион, но използването му е свързано с източник на енергия. Бензиновата версия е по-мобилна – може да се премести навсякъде, дори да се вземе в гората. Но когато купувате, е важно как да изберете резачка, така че да отговаря напълно на всички поставени задачи, на цената и качеството и да не се налага да плащате повече за допълнителни функции. От Аризона са подготвили топ 5 съвета, които ще ви помогнат при избора на перфектния верижен трион за вашите нужди.

Мощност на двигателя

 

Това влияе върху способността на инструмента да издърпва веригата през среза, което влияе върху скоростта и дълбочината на срязване. За домашна употреба е достатъчен моторен трион с мощност до 2,0 kW или 2-3 конски сили. Не вземайте твърде мощен модел: първо, той е по-труден за управление, включително поради голямото си тегло, и второ, значително ще надплатите за функции, от които не се нуждаете.

 

Изберете вида и ширината на гумата

 

В битовите верижни триони обикновено се монтират ленти от 35-40 см – достатъчно за подрязване и отсичане на дървета с дебелина не повече от 30-35 см в диаметър. Ако планирате да режете дебели стволове, погледнете по-големите модели с по-дълги пръти и повече мощност. Също така е необходимо да се вземе предвид вида на гумата: плоските се считат за универсални, леките се използват като домашни инструменти, а моделите със сменяеми глави са лидери в практичността.

 

Характеристиките на веригата

 

Тук всичко е просто: колкото по-голяма е веригата, толкова по-функционална ще бъде резачката. Съответно има по-малко вериги за домакински инструмент, отколкото за професионален. Ако търсите трион за дома, разгледайте опциите за вериги 0,325" - 0,35" (за сравнение, скъпите професионални модели се предлагат с вериги 0,41").

 

Уточнете времето на работа

 

Домакинските верижни триони могат да издържат до 50 работни часа на месец или 40-50 минути непрекъсната работа на ден без претоварване на двигателя. Ако трябва да използвате инструмента по-често, дайте предпочитание на полупрофесионалните модели с повишена мощност. При никакви обстоятелства трионът не трябва да се прегрява – това може да доведе до внезапна повреда на двигателя.

 

Обърнете внимание на полезните функции

 

Съвременните инструменти са оборудвани със специални системи и технологии за улесняване на работния процес. Така че антивибрационната система намалява натоварването на китката, системата за бързо стартиране помага за стартиране на верижния трион с минимално усилие, а спирачката на веригата предпазва от откат.

Запомнете основното правило – колкото по-често и по-дълго трябва да работите с верижния трион, толкова по-високи трябва да бъдат неговите технически характеристики (от мощност до диаметър на веригата). Изберете инструменти от доверени производители – по този начин ще спестите значително от ремонти, както и време и усилия.

×

Запишете се

За нашия абонамент!

Така ще получавате най-новите оферти, които предлагаме!