13/03/2023
Каква е разликата между винтоверт и бормашина?

Каква е разликата между винтоверт и бормашина?

Ако никога не сте работили с електрически инструменти, тогава може да не разберете веднага каква е разликата между бормашина и винтоверт. Всеки от тях има свои характеристики и обхват на работа, с който се справя. Може би точно сега сте изправени пред избор: какво да купите за работа. Външно отвертката и бормашината са много сходни, но задачите им са различни. От Аризона ще ви помогнем да изберете по-добрият за вас продукт, който ще ви служи в изпълнение на различни задачи в ежедневието.

Винтовертът задвижва винтове. Скоростта на въртене на вала се контролира чрез натискане на спусъка. Леко натиснат надолу – валът се върти много бавно, натиснат по-силно – скоростта се увеличава. Такъв инструмент има още един важен детайл – бутон за регулиране на максималния въртящ момент. Сигурно много хора са запознати със ситуацията – завивате винт в ПДЧ и той започва да се върти. Това е така, защото върху него е приложена твърде много сила. Съединителят регулира тази сила. По правило винтовертите имат от 5 до 20 различни нива на затягане, всяко от които съответства на своя максимален въртящ момент. 

Класическата бормашина е предназначена само за пробиване. За разлика от винтоверта, тя има по-висок и нерегулируем въртящ момент. Често свредлото се доставя с допълнителна странична дръжка, за да можете да приложите повече сила към инструмента. Практически е невъзможно да се завият винтове с такъв инструмент. Ударният режим е наличен с отвертка и бормашина, но работи по различен начин. При бормашините ударите са насочени по протежение на оста на пробиване, за да улеснят свредлото да проникне в бетон и други твърди материали. 

 

Винтоверт и бормашина в едно

 

Сравнително наскоро се появи нов термин – винтоверт-бормашина. С него се обозначават модернизирани модели винтоверти с повишена мощност, които имат ударен режим и са оборудвани с дръжка. Благодарение на въртящия момент, който варира в диапазона от 80-250 N / m, те са в състояние буквално да разрушат твърди стени. Тези модели са значително по-ефективни от обикновените винтоверти. С тяхна помощ е по-лесно и по-бързо да пробивате стени или метал. Можете да развиете гайките, главите, болтовете. Всъщност те са компактна бормашина с опростена функционалност и увеличен въртящ момент. Тези инструменти обикновено нямат регулатор на скоростта. Смята се, че тресчотка и чувствителен бутон трябва да компенсират липсата му. При превключване от режим на пробиване към режим на въртене скоростта на винтоверта-бормашина намалява, което се отразява негативно на скоростта на операциите.


 

×

Запишете се

За нашия абонамент!

Така ще получавате най-новите оферти, които предлагаме!