06/03/2023
Консумативи и аксесоари за заваръчните апарати

Консумативи и аксесоари за заваръчните апарати

Колкото и добър да е вашият заваръчен апарат, без качествени консумативи едва ли ще успеете да създадете идеална заварка. Освен това дори скъпата машина за заваряване лесно ще нарани лицето и очите ви, ако пренебрегнете защитното оборудване. Помислете какви аксесоари са необходими за заваръчната машина и как да ги изберете. Когато купувате заваръчна машина за производство или частни домакинства, не забравяйте, че успехът на работата зависи не само от модела на машината и нейните технически характеристики, но главно от избрания тип електрод или електродна тел.

Ако нямате достатъчно опит в заваряването и се страхувате да не допуснете грешки, специалисти от Аризона ще ви помогна да изберете нужните консумативи и аксесоари, които да бъдат подходящи за вас.

 

Избор на маска за заваряване

 

В много модели заваръчни апарати е включен защитен щит. Трябва да се държи с една ръка, което е неудобно. Процесът на заваряване ще бъде много по-лесен и безопасен, ако на главата има активна заваръчна маска (хамелеон). Тези маски са оборудвани с филтър за автоматично затъмняване. Потъмнява, когато се появи дъгата, и светва, когато изгасне. Филтърът блокира поляризирана светлина, както и ултравиолетово и инфрачервено лъчение. В допълнение, маската покрива изцяло главата, като я предпазва от механични и термични наранявания.

Критериите за избор на заваръчна маска:

  • размер на екрана – колкото по-голям е екранът (светлинният филтър), толкова по-добра е видимостта. Много модели имат филтър 98 x 43 mm или 96 x 47 mm. По-усъвършенстваните маски ще имат по-голямо зрително поле, осигурено от екран 100 x 93 mm;
  • диапазон на пропускане на светлина – измерва се в DIN и характеризира степента на потъмняване. Например, стойности от 5-13 DIN показват, че 5 DIN е степента на пропускане на светлина в незатъмнено състояние, а 13 DIN е степента на потъмняване при запалване на дъгата. Оптимално е максималното димиране да е поне 10 DIN, но колкото повече, толкова по-добре;
  • скорост на превключване – указва колко бързо филтърът се променя от тъмен към светъл. По правило скоростта на затъмняване е 0,0001 сек, но просветлението е 0,8 сек. Имайте предвид, че в студа скоростта пада. Ако работите при ниски температури, вземете маска хамелеон, предназначена за работа на студено;
  • тегло – ако работите ежедневно със заваръчна машина за дълго време, нямате нужда от допълнително натоварване на главата си. Вземете възможно най-леката маска с удобно регулиране на лентата за глава, дълбочината и ъгъла на наклон.

 

 

Как да изберете заваръчна горелка

 

Изборът на горелка на първо място е съобразен с вида на заваряването – MIG/MAG или TIG. По правило това вече е посочено в името на горелката, така че тук няма трудности. Мощността на заваръчната горелка трябва да съответства на мощността на заваръчната машина. Ако заварчикът произвежда максимален ток от 200 A, тогава горелката също трябва да бъде избрана, проектирана за тази стойност. Ако устройството произвежда 250 A и работите с по-нисък ток, все пак трябва да вземете горелката на 250 A, за да не ограничавате възможностите на заваръчната машина.

Обърнете внимание и на дебелината на електрода, с който може да работи горелката. Ако трябва непрекъснато да работите с дълъг шев, по-добре е да вземете горелка с водно охлаждане. Обърнете внимание и на работния цикъл на горелката – оптимално 60%. Това означава, че тя може да работи 6 минути, след което има нужда от 4 минути за почивка.

 

Как да изберете заваръчен електрод

 

Качеството на шева зависи от електродите. Те биват топими, с покритие и без покритие, както и нетопими. Консумативните електроди могат да бъдат с основно или рутилно покритие (двете най-често използвани покрития). Първият дава специална здравина на шева, поради което се използва за заваряване на особено важни конструкции. Електродите с покритие от рутил имат лесно запалване, лесно отделяне на шлаката. Могат да работят с постоянен и променлив ток. Такива електроди могат да се използват от начинаещи. Волфрамовите електроди се използват заедно с професионално оборудване и само за работа в среда на инертен газ. Изисква използването на тел за пълнене, за да се получи качествена заварка. Изборът на диаметър на електрода зависи от силата на заваръчния ток и дебелината на метала.

×

Запишете се

За нашия абонамент!

Така ще получавате най-новите оферти, които предлагаме!